Java’ya bir birey perspektifinden bakacak olursak, bugün itibariyle kendisi 23 yaşında, üniversiteyi bitirmiş, iş hayatına yeni atılmış ve belli bir olgunluğa erişmiş olacaktı. Şimdi, zaman makinamıza binelim ve bu arkadaşımızın doğuşuna gidelim.
Sene 1990 …
Her şey, 1990’da Sun Microsystems mühendisi Patrick Naughton’un, C++ ve C API’lerine giderek daha fazla sinirlendiği ve Stealth Projesi’nin bir parçası olarak alternatif bir dil yaratma fırsatı verdiği zaman başladı.
Stealth Projesi kısa bir süre sonra Mike Sheridan ve James Gosling ile birlikte Green Projesine dönüştü. 13 kişiden oluşan takım, California’daki Sand Hill Road’da küçük bir ofiste çalışmaya başladı. Grup, yeni nesil akıllı cihazların programlanması için yeni teknolojiler geliştirmeye başladı.
İlk fikirler, Mesa ile C’yi birleştirmek ve C++’da nesne odaklı bir ortam üretmek etrafında dönüyordu. C++ ‘ı devre dışı bırakmaya karar verdiler çünkü çok fazla belleğe ihtiyaç duyulması ve dilin karmaşıklığı, geliştirici hatalarına yol açıyordu. Çöp toplama eksikliği ise programcıları, sistem belleğini manuel olarak yönetmek zorunda bırakıyordu. Ayrıca, her türlü cihaza kolayca bağlanabilecek bir platform istiyorlardı.
James Gosling, C++ ‘ı değiştirmeye ve genişletmeye çalıştı, fakat bu yaklaşım yerine, Oak adını verdiği yeni bir dil yaratma yoluna gitti. Oak (Meşe) ismini ofisinin önünde duran meşe ağacından esinlenerek vermiştir.
Yeni dilin tamamlanması 18 ay sürdü. Ekip, 1992 sonbaharında ilk gösterisini grafik arabirimi olan Star7 adında bir PDA(Kişisel Dijital Asistan) ile yaptı. Daha sonra, Java’nın olacak olan “Duke” adında bir maskotu oldu.
Green Projesi, Firstperson ismi ile Sun Microsystems’a ait bir kuruluş oldu ve son derece etkileşimli cihazlara yönelmeye başladı. Time Warner tarafından etkileşimli bir set üstü kutu oluşturmak için adım atıldı. İnsanlar; set üstü kutuların, interaktif TV’lerin ve PDA’ların düşüşünü gördü. Firstperson, TV endüstrisinde daha fazla finansman bulamadı.
1994 yılında, takım birkaç gün beyin fırtınası yaptıktan sonra, geleceğin nereye gittiğini düşündüler ve World Wide Web platformu üzerinde durdular. National Center for Supercomputing Applications (NCSA) bir önceki yıl internet için yeni ticari web tarayıcısını açmıştı. Mosaic gibi grafiksel web tarayıcılarının şafağı ile, İnternet’in kablolu TV için tasarladıkları aynı yüksek etkileşimli ortama dönüşebileceğini düşündüler. Patrick Naughton, daha sonra HotJava olacak olan WebRunner adlı küçük bir tarayıcı yazdı.
Aynı yıl, Oak’ın, marka anlaşmazlığı sonrasında adını değiştirmesi gerekiyordu. Takım, ilginç bir isim bulmak için oturum yaptı. Oturumdan sonra, proje için 4 isim çıktı: Java, DNA, Silk, Ruby. İsimlerin çoğunu eledikten sonra, nihayetinde projenin yeni ismi Java olarak kararlaştırıldı. Java ismi, bir çeşit kahve çekirdeği olan Java’dan geliyor. James Gosling, lezzetli kahve çekirdeğini, kendisi ve ekibinin yaptığı yazılımın adı olarak görmeyi düşündü.
23 Mayıs 1995‘te Java’nın ilk halka açık sürümü çıktı. Bu tarih Java’nın doğum tarihidir. Java 1.0a2 sürümü, HotJava tarayıcısı ile birlikte Sun Microsystems’in Bilim Direktörü John Gage’in SunWorld konferansında açıklandı.
JDK 1.0’ın 23 Ocak 1996‘da yayınlanmasından bu yana, Java dili çeşitli değişiklikler geçirdi. 2002’de J2SE 1.4’ten beri, Java Community Process(JCP), dilin genel evrimini yönetmiştir. JCP, platformda herhangi bir ekleme veya değişiklik belirtmek için Java Spesifikasyon isteklerini kullanır.
2004 yılında, versiyon adı formatı değişti ve J2SE 1.5 yerine J2SE 5.0 olarak kullanılmaya başlandı. 2006 yılında Java SE 6’nın lansmanı ile isim formatı bir kez daha değişti ve bu format hala kullanılmaktadır.
Başlangıçta Java, Sun Microsystems’a aitti, ancak daha sonra açık kaynağa bırakıldı; Java terimi Sun Microsystems’in bir ticari markasıydı. Sun, Kasım 2006’da HotSpot Sanal Makinesi ve derleyicisinin kaynak kodunu ve Mayıs 2007’de sınıf kütüphanesinin kaynak kodunun çoğunu yayınladı. Yayımlanan parçalar, ücretsiz bir yazılım lisansı olan GNU (Genel Kamu Lisans) koşulları altında yayınlandı.
2007 yılında, Sun şirketi finansal çöküşe başladı. 27 Ocak 2010 tarihinde Oracle, Sun’ı satın aldı ve böylelikle Java’nın kaderi değişecekti. Oracle’dan sonra Java, majör değişiklikler ile kendini geliştirmeye devam ediyor. (Java SE 7, 8, 9, 10)
Java’nın Evreleri
- JDK Alpha ve Beta (1995)
- JDK 1.0 (23 Ocak, 1996)
- JDK 1.1 (19 Şubat 1997)
- J2SE 1.2 (8 Aralık 1998)
- J2SE 1.3 (8 Mayıs 2000)
- J2SE 1.4 (6 Şubat 2002)
- J2SE 5.0 (30 Eylül 2004)
- Java SE 6 (11 Aralık 2006)
- Java SE 7 (28 Temmuz, 2011)
- Java SE 8 (18 Mart 2014)
- Java SE 9 (21 Eylül, 2017)
- Java SE 10 (18.3) 2018
Development yaparken kullandımız dilin evrimini bilmek önemli. Kaldı ki günümüzde artık bir çok firma javaya dönüşüm başlatmış durumda. Güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık hocam 🙂