Kişisel veri güvenliği konusuna önem veriyorsanız Protonmail’in ne olduğuna, amaçlarına ve genel özelliklerine bakmanız size faydalı olacak.
ProtonMail’i Mr.Robot dizisini izleyenler hatırlayacaktır.
Protonmail, 2013 yılında CERN’de daha güvenli ve özel bir internet vizyonuyla bir araya gelen bilim insanları tarafından kuruldu. O günden bu yana ProtonMail, sivil özgürlükleri korumak ve daha güvenli bir İnternet oluşturmak için küresel bir çabaya dönüştü ve ekip üyeleri de Caltech, Harvard, ETH Zürih ve diğer birçok araştırma kurumundan çağırıldı.
Protonmail 2014’te uçtan uca şifreleme sunan dünyanın ilk e-posta hizmetiydi ve günümüzde de en yaygın kullanıma sahip güvenli e-posta hizmetidir.
Protonmail’in ortak kurucularından Andy Yen’in TED konuşması :
ProtonMail Özellikleri
Uçtan uca şifreleme: Tüm e-postalar için uçtan uca şifreleme ile güvenlik söz konusu. Dolayısıyla şifreli e-postalar üçüncü taraflarla paylaşılamaz.
Anonim e-posta: Hesaba bağlanabilecek herhangi bir IP günlüğü kaydı tutulmuyor.
Açık kaynak: ProtonMail kodu açık kaynaklı ve temel kullanıcı hesapları ücretsizdir.
Kolay kullanım ve yalın tasarım: Her aygıt üzerinden erişim sağlanabiliyor. Gelen kutusu oldukça sade. Okuma, düzenleme ve gönderme işlemlerinin hızlı yapılabilmesine odaklanılmış.
İsviçre gizliliği ve güvenlik: Ülkenin veri güvenliği ve tarafsızlık politikasına güveniyorsanız hiçbir sorun yok. Tüm sunucular İsviçre’de yerin 1000 metre altında tutuluyor.
Reklam yok: Gmail’deki gibi yazışmanızla ilgili herhangi bir reklam gösterimi bulunmuyor.
Şifrelenmiş e-posta: Protonmail kullanıcı olmayan kişiler için özel bir parola belirleyerek bu parola sayesinde karşı tarafın içeriği görebilmesi sağlanabiliyor. Bu zorunlu değil ancak güvenliği arttırıcı bir unsur.
Silinen e-posta: Gönderilen postalar belirlenen zaman içinde silinebiliyor. Örneğin 24 saat içinde yazdığınız iletinin silinmesini sağlayabiliyorsunuz.
Türkçe dil desteği: Başarılı denebilecek düzeyde Türkçe dil desteği var.
ProtonMail Neden Gmail’den Daha Güvenli?
- Protonmail’in şifrelemesi, gelen kutunuzdaki postaları hiç kimsenin okuyamayacağı anlamına gelmektedir. Eğer Gmail’in tüm iletişim bilgilerinize girmesi sizi kuşkulandırıyorsa Protonmail’in yaklaşımı daha güvenli bir veri gizliliği hizmeti sağlamaktadır.
- Veri ihlali saldırılarına karşı Sıfır-Erişim Şifreleme yaklaşımı ile daha güvenli bir katman oluşturulmaktadır. Protonmail yalnızca şifrelenmiş iletileri tuttuğundan, saldırgan da bunları çözme yeteneğine sahip olamayacaktır.
- Google her hareketimizi kayıt altına alıyor. IP adresi, her arama, her açtığımız e-posta, ziyaret ettiğimiz sayfalar ve dahası. ProtonMail herhangi bir kayıt tutmamaktadır.
- Gmail’den fark olarak Protonmail, İsviçre ve Avrupa kanunlarına tabidir.
- Protonmail ve Gmail amaçları birbirinden tamamen farklıdır. Gmail sizi dünyanın en geniş reklam ortamı üzerinde tutmaya çalışıyor. Protonmail ise dijital hayatta demokrasiyi ve gizlilik haklarını korumayı amaç ediniyor.