Her zaman meslektaşlarınızdan veya takım arkadaşlarınızdan öğrenebileceğiniz bazı araçlar vardır. Özellikle yeni mezun olan arkadaşların okul projelerinde veya derslerdeki ödevlerinde ihtiyacı olmadığı için yardımcı araçları hiç duymadıkları bile oluyor.
İyi bir yazılımcı olmak için algoritma, yazılım dili bilgisinin yanı sıra doğru araçları da bilmeniz gerekir. Bu nedenle günlük işleriniz için gereken araçları öğrenmeye zaman ayırmanız gerekir. Birçok yazılımcı Eclipse, NetBeans veya IntelliJ gibi bir IDE öğrenmenin yeterli olduğunu düşünüyor, ancak bu sadece sürecin başlangıcıdır.
Yalnızca Java araçlarını bilmek de yeterli değildir, çünkü her zaman diğer teknolojilerle de(UNIX, XML, Veritabanı vb) çalışacaksınız. Bu sebeple doğru aracı bilmeniz gerekir.
Bu yazımda, yaygın olarak kullanılan araçlardan bahsedeceğim.
Notepad++ , Sublime Text
Notepad++ , açık kaynak kodlu bir kaynak kod düzenleyicisidir. Önemli özelliklerini özetlemek gerekirse; Düzenli ifadelerle (regular expression) çalışma, arama ve değiştirme, makro kaydedebilme ve oynatma, WYSIWYG, Söz dizimi renklendirmesi ve söz dizimi katlama, ayrıca zengin pluginleri(özellikle compare plugin’i) ile beraber kendisini kanıtlamıştır.
Sublime Text, içinde birçok programlama dili arayüzü barındıran kaynak kod düzenleme ve metin editörüdür. Arayüzü Vim’den ilham alınarak tasarlanmıştır.
DBeaver
DBeaver, birçok veritabanı sunucusuna bağlanabilen eclipse tabanlı araçtır. Eğer sadece Oracle üzerinde çalışıyorsanız, Toad veya SQL Developer size fazlasıyla yetecektir. Fakat farklı türlerdeki veritabanlarına bağlanmak zorundaysanız DBeaver daha faydalı olacaktır. Örneğin, Oracle, Microsoft SQL Server ve DB2 veritabanını kullanacağınız şirketler olacaktır. Böyle bir durumda, DBeaver kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Putty , mRemoteNG
Çoğunlukla Linux platformunda çalıştığım ve her zaman farklı Linux sunucularına bağlanmam gerektiğinden, Putty’i kullanmayı tercih ediyorum. Putty, herhangi bir UNIX sunucusuna bağlanmanıza izin veren bir SSH istemcisidir. Birden çok ortamda oturum açmak zorundaysanız, Putty Connection Manager’i kullanmanızı tavsiye ediyorum.
mRemoteNG, uzak masaüstü ve sunucu bağlantılarınızı düzenleyebileceğiniz gelişmiş bir uzak bağlantı oturum yöneticisidir. Eğer hem windows makinalara hemde UNIX makinalara erişimleriniz var ise mRemoteNG’i tavsiye ediyorum ayrıca putty ile entegrasyonu da mevcuttur.
WinSCP
WinSCP, Windows işletim sistemi için üretilmiş açık kaynak kodlu ücretsiz bir SFTP, FTP, WebDAV ve SCP aracıdır. Ana görevi lokal ve uzak bilgisayarlara bağlantı kurmak ve dosya transferi sağlamaktır. Ayrıca Putty ile entegrasyonu yapılabilmektedir.
Beyond Compare
Beyond Compare, en sevdiğim veri karşılaştırma araçlarıdır. Beyond Compare, dosyaları karşılaştırmanın yanı sıra, dizin, FTP ve SFTP, Dropbox, Amazon S3 dizinleri ve arşivlerin yan yana karşılaştırmasını da yapabilir. Windows, Mac OS ve Linux işletim sistemleri için kullanılabilir. Text dosyalarını karşılaştırmak için notepad++ yeterli oluyor fakat dosya karşılaştırmaları gerektiğinde bu araç fazlasıyla işinizi görecektir.
Pencil
Pencil, insanların popüler masaüstü platformlarında taslak(mock up) oluşturmak için kolayca yükleyip kullanabilecekleri ücretsiz ve açık kaynaklı bir GUI prototipleme sağlamak amacıyla üretilmiştir. Özellikle ön yüz tarafını geliştiriyorsanız(front end) bu aracı kullanarak önce prototipini hazırlayıp akabinde yazılımına geçebilirsiniz.
Postman , Insomnia
Postman ve Insomnia, RESTful API’leri incelemek ve test etmek için harika bir araçtır. Postman, Http istekleri yapmak için şık bir kullanıcı arayüzü sunar. Postman’ın API test araçları konusunda lider olduğunu düşünüyorum. Postman, Insomnia’dan daha özellikli, bununla birlikte mükemmel faydalar sağlıyor. Testleri kaydedebilir ve daha sonra kullanabilirsiniz.
SoapUI
SoapUI, Web Servislerini test etmek için kullanılan bir araçtır; bunlar SOAP Web Servisleri ve RESTful Web Servisleri olabilir. Web Servislerini simüle edebilirsiniz. Testleri kaydedebilir ve daha sonra kullanabilirsiniz.
Cmder
Cmder, Windows’taki güzel konsol emülatörlerinin yokluğu nedeniyle ortaya çıkmıştır. Konsol içerisinden ya da dışarısından kolaylıkla kopyalama ve yapıştırma özelliği, seçilmiş cümleyi ya da harfi bir tuş ile yazma alanına aktarabilme, konsol içerisinde arama yapabilme, birden fazla bölme ve sekmede çalışabilme, opaklık ve yazı tipi ayarı gibi özellikleri olan bu emülatör’ü kesinlikle denemenizi öneririm.
Java Decompiler
Java Decompiler, Java kaynak kodunu .class dosyalarından yeniden oluşturan ücretsiz bir Java aracıdır.
Yazın çok yardımcı oldu, teşekkürler.
Çok teşekkürler
Cok guzel bir yazi olmus devamini bekliyoruz
Abdulkadir çok teşekkür ederim.
Mock up için Pencil yerine mockflow hem ücretsiz hem de pencil gibi problemi mevcut değil.
Pencil in tek artısı yapılan mock up i local ortama kayıt edebilmektir.
Pencil ücretsiz ve açık kaynak kodludur. Pencilde yaşadığınız problem nedir ? Ayrıca bahsettiğiniz artı büyük bir artı olsa gerek
Hey gidi winscp batch dosyalarina az gomup calistirmadim seni.
Automic uygulamasi kullaniyorsaniz winscp ile sftp dosyalarini kolaylikla cekebilirsiniz.
🙂
Öncelikle yazı için teşekkürler ancak neden sayfadaki text’leri kopyalamıyoruz ? Google araması için kopyala ile arama kolaylığı varken, kopyalamaya izin verilmemesi sadece bizim için engel. Başka amaçlar için kopyalamak isteyen her türlü kopyalar zaten yazıları …
Muhammed Bey merhaba, ben zaten arama yapmanıza gerek kalmadan linkleri ile beraber yazıyorum. Birkaç yazımın kopyalanıp başka yerlerde kullanıldığını gördüm bu sebeple küçük bir engel koydum. Kopyalamak isteyen her türlü kopyalar fakat en azından biraz daha uğraş versin 🙂
Paylaşım için teşekkürler.
Bende SoapUI yerine chrome eklentisi Wizdler’ı tercih ediyorum.
Hakan Bey, alternatif için teşekkürler.
Flowchart çizmek için hangi uygulamayi tercih ediyorsunuz?
Tugba Hanım, pencil uygulamasını kullanabilirsiniz.
Putty yerine Kitty öneririm, Putty’nin gelişmiş halidir.
Çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık. Devamını bekliyoruz 🙂
Merhabalar,
Emeğinize sağlık değerli paylaşımlarınız için çook teşekür ederim Sağ olun var olun