Staj ve stajyer kavramlarının doğru anlaşılmadığını düşündüğümden, öncelikle bu kavramların tanımını yapalım.
Staj, herhangi bir meslek edinecek olan kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi ve meslek bilgisini artırmak için bir kurumun bir veya birçok bölümünde çalışarak geçirdiği dönemdir. Kısaca okulda öğrenilmiş teorik bilgi ile pratik bilginin birleştiği dönemdir.
Staj yapabilmek için istihdam fuarlarını gezenler, kariyer günlerine katılanlar, sosyal çevresinden ve öğretmenlerinden destek alanlar, kariyer portallarını ve sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanan, kısacası işi öğrenebilmek için can atan öğrencilerimiz var.
Üniversite öğrencisi bir arkadaşımla konuştuktan sonra şirketlerin stajyer alım süreçlerinin de ne kadar kötüye gitmiş olduğunu gördüm. Stajyer alım amacının öğretmekten çok, kullanmak veya tüketmek üzerine olduğunu konuştuk. Hele de özellikle mühendislik okuyan öğrencilerin sırf veri girişi veya test ihtiyacı için alındıklarını bile duydu bu kulaklar.
Stajyer alımı için yapılan mülakatları, verilen ödevleri, tamamlanması istenilen küçük projeleri duyunca üzülüyorum. Çırak yazılımcı mı alıyorsunuz yoksa stajyer mi ? Sanırım, staj ve stajyerin ne anlama geldiğini anlamak istemiyorlar.
İşte size bir mülakat örneği.
Bu teknolojileri öğrencimiz illaki bir şekilde öğrenebilir. Spring MVC, MongoDB, Maven, Desing Patterns, Testing bunları öğrenmek zor değil küçük araştırmalar yaparak hazır kodları bile kullanarak bunu yapabilecektir. (Bu arada GitHub adresimden projeyi indirip, inceleyip kendi geliştirmelerinizi yapabilirsiniz. Yardımcı olması için hazırlanmıştır.)
Fakat önemli olan, yukarıdaki gibi bir projeyi 2-3 günde teslim etmesini beklemek, teknoloji bilgisini öğrenmekten ziyade yazılım dili bağımsız sorunlara bakış açısını anlamaktır. Muhakkak ki, stajyer şirkete girdikten sonra kullanılan terimleri, teknolojileri araştıracaktır.
Söylenecek daha çok şey var ama umarım IT şirketleri bu bakış açısını değiştirir. Yazıyı tamamlarken üniversite öğrencileri ve yazılıma ilgisi olanlar için algoritma yeteneğinizi geliştirebileceğiniz birkaç kaynak vermek istiyorum.
CodinGame
25’den fazla yazılım dilinde eğlenceli zorlukları çözerek algoritma yeteğinizi geliştirebileceğiniz mükemmel bir kaynak. Kesinlikle tavsiye ederim.
HackerRank
İş görüşmelerinde sıkça sorulan konuları çözebileceğiniz ve kodlama alıştırmaları yapabilirsiniz.
RosettaCode
Rosetta Code, kullanıcılarının bildikleri kadar farklı dilleri kullanarak programlama görevlerini çözmelerini bekler. Amaç, aynı görevin farklı dillerde nasıl yapıldığını göstermektir.
CodeAbbey
Sloganı “Üç şeyin başarıya ulaştığına inanıyoruz: Uygulama, Uygulama ve Uygulama! ” olan algoritma yeteneğinizi geliştirebileceğiz bir başka kaynak.
Bu kadar güzel anlatılabilirdi, duygularımıza tercüman olduğunuz için çok teşekkür ederiz 🙂
Güzel yorumlarınız için ben teşekkür ederim
Koray bey paylaştığınız proje link’ine ulaşılamıyor, örnek proje halen mevcutsa paylaşabilir misiniz?