Doğrusal modeller, yazılım sürecinde analizden canlı alınıncaya kadarki aşamaların, birbirini ileriye doğru takip ettiği ve fazla bir geri dönüş yaşamadığı varsayımından yola çıkarak önerilen modellerdir. Bir aşamadan sonraki aşamaya geçmek için tüm işler netleşmiş veya bitmiş olmalıdır. Örneğin tasarıma geçiş anında ihtiyaç analizi tamamen bitmiş kabul edilir.
Doğrusal modellerin tercihinde, insan tabiatındaki sürekli yeni bir şeyler görme ve buna paralel olarak sürekli yenilik üretme isteğinin rolü büyüktür. Yazılım geliştirmede en sık kullanılan model türü kabul edilebilir. Alternatif modellerin dahi içerisinde kısmen kullanılmaktadır. Ancak günümüzde kullanıcı istekleri ve teknik altyapıların sürekli değişmesi yüzünden doğrusal modeller önemli dezavantajlara sahiptir.
V- Model, doğrusal modellerden biri olup, şelale modelinin kontrol safhasının daha organize edilmiş hali olarak görülebilir. Her aşama kendi kontrol aşamasıyla eşleştirerek “V” harfine benzer şekilde gösterildiği için bu ismi almıştır.
V-modelin yazılımın geliştirme aşamalarının tanımlanma şekline göre birçok gösterilimi vardır. Her aşamanın kendi testiyle eşleştirilmesi asıl önemli olandır.
Avantajları
V-modelinde hangi aşamanın ne şekilde test edileceği belirgin bir şekilde gösterilmiştir. Bu sayede yapılanların testi ve doğrulanması planlı bir sistematik disipline taşınır. Böylece hataların daha kolay fark edilmesi ve düzeltilmesi sağlanabilir.
Dezavantajları
V-modelinin, şelale modelinin test kısmı standartlaştırılmış bir türü olduğu ve yeni bir şey getirmediği ileri sürülmektedir. Şelale modelindeki ihtiyaçların ilerleyen aşamalarda anlaşılması, maliyetli geri dönüşler ve ekibin projeye dahil olmasının gecikmesi gibi dezavantajlar V-modelinde de görülebilmektedir.
V- modeli, planlama açısından da şelale modeliyle benzerlik gösterir. Ancak kontrol aşama ve testlerinin standartlaşması bunların unutulmasını önler. Test öncelikli geliştirme (TDD) kullanılarak testin ilk anda yapılması önemli yarar sağlar. Yapılacak çalışma ile eşleştirilmesi, bu konulardan sorumlu ekiplerin erken aşamalarda birlikte çalışmasını sağlar. Örneğin mimari ile test ekibi birlikte çalışarak, projenin bütünleştirme test senaryosunu hazırlayabilir. Böylece zaman daha etkin kullanılır.
1 yorum yapıldı “SDLC : V Model”